Wanneer Mensendieck?

Oefentherapie Mensendieck is gericht is op het opvangen, verminderen en voorkomen van klachten door verkeerde houdingen of bewegingen. De voor u samengestelde oefeningen zijn praktisch toe te passen in het dagelijks leven.

Pagina-menu

Voorkomen is beter dan genezen!

Voorkomen is altijd beter dan genezen! De mensenrug: een wonder.

 • Zwaarste schedel in relatie met het lichaam
 • Enige wervelkolom met ‘vertrebral groove’
 • Enige wervelkolom 3D multi-as gewricht in middendeel

De vorm wordt bepaald door de functie en de ‘groei’ bepaalt de eindvorm.

Oefentherapie Mensendieck is toepasbaar bij alle (beginnende) houding- en bewegingsklachten en  bij onderstaande aandoeningen.

Orthopedische aandoeningen

Stijve knieën, een pijnlijke onderrug en een zeurende schouder zijn een aantal voorbeelden van orthopedische aandoeningen. Deze aandoeningen manifesteren zich in het bewegingsgestel van het lichaam, oftewel in gewrichten, pezen, spieren en botten. De klachten die hieruit voortkomen, zijn tevens voelbaar tijdens dagelijkse handelingen en kunnen daardoor als zeer belemmerend ervaren worden. Vaak komen deze klachten voort uit voortdurende verkeerde bewegingen of houdingen. Met houding corrigerende en beweging corrigerende oefeningen leert u de klachten op te vangen, te verminderen en te voorkomen.

Voorbeelden van orthopedische aandoeningen zijn:

 • Artrose
 • Osteoporose
 • Scoliose
 • M.Scheuermann

Reumatologische aandoeningen

Reumatische aandoeningen komen veel voor in Nederland: bijna 2 miljoen mensen – zowel jong als oud – hebben hiermee te maken. Als gevolg hiervan kunnen stijfheid, vermoeidheid en pijn optreden in bijvoorbeeld vingers, handen en rug. Deze klachten belemmeren mensen in hun dagelijkse handelingen en bewegingen. Alhoewel reumatische aandoeningen niet geneesbaar zijn, zijn zij wel behandelbaar. Door middel van het aanleren van optimale houdingen en bewegingen kan een reumatische cliënt zijn klachten zelfstandig opvangen, verminderen en voorkomen.

Voorbeelden van reumatologische aandoeningen zijn:

 • Reumatoïde artritis
 • Ziekte van Bechterew
 • Fibromyalgie

Arbeidsgerelateerde klachten

Een verkeerde houding op de werkplek kan zorgen voor werkgerelateerde aandoeningen. Dit kan resulteren in pijn in hoofd, nek, schouder en rug. Ook KANS-klachten (voorheen RSI) zijn gerelateerd aan verkeerde werkhoudingen waardoor spieren en pezen onnodig belast worden. Oefentherapie Mensendieck maakt u bewust van uw verkeerde werkhoudingen. De oefentherapeut stelt vervolgens een plan op dat speciaal op uw klachten is gebaseerd en waarmee u uw houdingen blijvend kan veranderen. Ook komt de oefentherapeut langs op uw werk – dit kan op kantoor zijn, maar ook op het sportveld – om een werkplekanalyse uit te voeren. Uw werkplek wordt dan optimaal ingericht zodat werken weer comfortabel en plezierig wordt.

Bijzondere techniek: Sykegrep

Sykegrep werd ontwikkeld door Aagot Normann, de grondlegger van Oefentherapie Mensendieck in Noorwegen. Zij werkte veel met patiënten met klachten als gevolg van overbelasting en ontdekte dat er behoefte was aan manuele grepen die de oefeninstructies konden aanvullen. Zo ontwikkelde zij de techniek Sykegrep. Sykegrep is geen op zichzelf staande behandelwijze, maar maakt deel uit van een Mensendieckbehandeling. Deze techniek wordt toegepast als aanvulling op oefeningen om een gewrichtsklacht op te vangen en te verminderen.

Er wordt gebruik gemaakt van masserende handgreeptechnieken die gericht zijn op gewrichtsklachten door de spieren om het gewricht te manipuleren, schudden of op te tillen. De toepassing van Sykegrep gebeurt meestal in een natuurlijk ritme: spanning, ontspanning en pauze. Dit komt overeen met een ontspannen ademritme.

Sykegrep heeft een groot aantal positieve en pijnverminderende effecten op de klacht:

 • verbeterde bloedcirculatie in de huid en musculatuur
 • toegenomen rekbaarheid van het bindweefsel
 • gedaalde spierspanning
 • toegenomen prestatievermogen van de spieren
 • pijnreductie
 • algehele ontspanning

Sykegrep valt onder de reguliere oefentherapie en wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket en/of de aanvullende verzekering.

Afspraak maken?

Klik hier om een afspraak te maken voor een behandeling op maat. Lees op 'Over Mensendieck' meer over de behandelingsmethoden of neem direct contact op met Marcella Schonk via de contactpagina.

Marcella Schonk

Al 33 jaar ben ik met veel passie en plezier werkzaam als oefentherapeute Mensendieck. Vanuit mijn praktijk in Doetinchem werk ik samen met u naar een curatief en/of preventief behandelplan waarmee u uw klachten leert opvangen, verminderen en voorkomen. Tevens ben ik gespecialiseerd in het behandelen van diverse zwangerschapsklachten en arbeidsgerelateerde klachten.