Cursussen

Lees hier meer over de cursussen die door Mensendieck Doetinchem worden aangeboden zoals Babymassage en Zwangerschapsbegeleiding.

Pagina-menu

Cursus Zwangerschapsbegeleiding

Tijdens een zwangerschap, een bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in je lichaam. Het volgen van een zwangerschapscursus kan je helpen om goed met deze veranderingen om te gaan. Je leert bijvoorbeeld dagelijkse activiteiten zodanig aan te passen, dat je houding en manier van bewegen zo optimaal mogelijk zijn, zowel tijdens als na de zwangerschap. De oefeningen die je tijdens deze cursus doet, zorgen er eveneens voor dat je de bevalling met vertrouwen tegemoet ziet. Ook bespoedigen ze het algehele herstel na de bevalling.

De groep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 8 dames die ongeveer even ver zijn in hun zwangerschap. Het is erg leuk om deze bijzondere tijd met ‘lotgenoten’ te delen.

Inhoud van de cursus

De cursus zwangerschapscursus bestaat uit 7 lessen van 60 minuten per keer. De volgende punten komen tijdens deze cursus aan bod:

 • Houdingen en bewegingen gericht op activiteiten in het dagelijks leven
 • Oefeningen voor de spieren en gewrichten die tijdens de zwangerschap veranderingen ondergaan, zoals bekkenbodem-, bil-, buik-, heup-, borst- en rugspieren
 • Oefeningen ter voorkoming van klachten gerelateerd aan de zwangerschap
 • Adem-, ontspannings- en concentratieoefeningen als voorbereiding op de bevalling, regelmatig begeleid door rustige muziek (Geen pling-plong muziek)
 • Perstechnieken en het ervaren van verschillende pershoudingen
 • Partnerles. Deze les is heel leuk en leerzaam voor jou en je partner! (Absoluut geen ‘pufles’)
 • Algemene informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd
 • Oefeningen ter bevordering van het algehele herstel na de bevalling

Kosten

De kosten van 7 lessen waarvan 1 uur met partner (of degene die bij de bevalling zal zijn) bedragen € 100,-. De eerste les babymassage is dan gratis!
Je hebt de optie om na de bevalling nog 4 lessen van 60 minuten te volgen. In deze lessen werk je aan je houding en het herstel van alle spieren. De kosten van deze lessen bedragen € 60,-.

PS: Check je zorgverzekeraar voor eventuele vergoedingen.

Inschrijven

De cursus pre- of postnatale zwangerschapsbegeleiding wordt gegeven op maandag-, dinsdag- en donderdagavond van 19:00 – 21:00. In uw bericht in het inschrijfformulier kunt u aangeven welke avond u het beste uitkomt.

Wil je meer informatie over deze cursus of wil je je aanmelden? Vul dan het formulier in op de contactpagina

Cursus Babymassage

Liefdevolle aanraking is voor een baby net zo belangrijk als zuurstof en voedsel. Babymassage is een bijzondere manier om elkaar te leren kennen. Het aanraken is heel belangrijk tijdens de
kinderjaren. In een klimaat van liefde, warmte en bemoediging ontwikkelt het gevoel van eigenwaarde en verminderen onnodige lichamelijke spanningen.

De huid van de baby is van primair belang. De tastzin is één van de vroegst ontwikkelde en belangrijkste zintuigen. Het stimuleren van de huid door middel van aanraken en masseren is van belang voor een juiste organische en psychologische ontwikkeling.

Massage laat je baby ontspannen, wat de bloedsomloop en de werking van de maag- en darmfuncties bevordert. Naast masseren staan het tillen en dragen van je baby centraal. Zo leer je verschillende draaghoudingen waaronder basisbevestigend dragen en wordt ingegaan op tederheid en behoedzaamheid tijdens het aanraken van de baby. Op deze manier ondersteunt de cursus het opbouwen van een liefdevolle fysieke én mentale band tussen jou en je baby.

Inhoud van de cursus

De babymassagecursus bestaat uit 3 lessen van 30 minuten per keer. De volgende punten komen tijdens deze cursus aan bod:

 • Diverse manieren van het masseren van de baby
 • Tips en manieren over het dragen en tillen van de baby
 • Inbakeren

Kosten en tijden

De kosten van 3 lessen babymassage van 30 minuten per keer bedragen in totaal € 45,-. 

De cursus babymassage kan bij mij in de praktijk of bij je thuis gegeven worden. De tijden zijn in overleg.

Inschrijven

Wil je meer informatie over deze cursus of wil je je aanmelden? Vul dan het formulier in op de contactpagina

Afspraak maken?

Klik hier om een afspraak te maken voor een behandeling op maat. Lees op 'Over Mensendieck' meer over de behandelingsmethoden of neem direct contact op met Marcella Schonk via de contactpagina.

Marcella Schonk

Al 33 jaar ben ik met veel passie en plezier werkzaam als oefentherapeute Mensendieck. Vanuit mijn praktijk in Doetinchem werk ik samen met u naar een curatief en/of preventief behandelplan waarmee u uw klachten leert opvangen, verminderen en voorkomen. Tevens ben ik gespecialiseerd in het behandelen van diverse zwangerschapsklachten en arbeidsgerelateerde klachten.