Bijzondere techniek: Sykegrep

Sykegrep werd ontwikkeld door Aagot Normann, de grondlegger van Oefentherapie Mensendieck in Noorwegen. Zij werkte veel met patiënten met klachten als gevolg van overbelasting en ontdekte dat er behoefte was aan manuele grepen die de oefeninstructies konden aanvullen. Zo ontwikkelde zij de techniek Sykegrep. Sykegrep is geen op zichzelf staande behandelwijze, maar maakt deel uit van een Mensendieckbehandeling. Deze techniek wordt toegepast als aanvulling op oefeningen om een gewrichtsklacht op te vangen en te verminderen.

Er wordt gebruik gemaakt van masserende handgreeptechnieken die gericht zijn op gewrichtsklachten door de spieren om het gewricht te manipuleren, schudden of op te tillen. De toepassing van Sykegrep gebeurt meestal in een natuurlijk ritme: spanning, ontspanning en pauze. Dit komt overeen met een ontspannen ademritme.

Sykegrep heeft een groot aantal positieve en pijnverminderende effecten op de klacht:

  • verbeterde bloedcirculatie in de huid en musculatuur
  • toegenomen rekbaarheid van het bindweefsel
  • gedaalde spierspanning
  • toegenomen prestatievermogen van de spieren
  • pijnreductie
  • algehele ontspanning

Sykegrep valt onder de reguliere oefentherapie en wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket en/of de aanvullende verzekering.

Afspraak maken?

Klik hier om een afspraak te maken voor een behandeling op maat. Lees op 'Over Mensendieck' meer over de behandelingsmethoden of neem direct contact op met Marcella Schonk via de contactpagina.